Kan man lämna en hund ensam hemma i 8 timmar

Det korta svaret på frågan är: Nej! En hund ska absolut inte lämnas ensam hemma i 8 timmar. En vuxen tränad hund kan möjligen lämnas ensam fyra-fem timmar per dag, inte mer än så.

Hunden är ett flockdjur och den mår inte alls bra av att vara ensam en stor del av dagen, den behöver sin ledare och sin flock. Att skaffa två hundar hjälper inte, det blir lätt två hundar som har tråkigt i stället för en, två som väntar på sin flockledare, det vill säga husse eller matte. Du som jobbar heltid och inte kan ta med hunden på jobbet eller ordna tillsyn på annat sätt bör nog avstå från att skaffa hund just nu.

Valpträning

Har du precis fått hem en liten valp ska den egentligen inte lämnas ensam alls. Den måste först tränas lugnt och konsekvent att klara sig själv. Inledningsvis mycket korta stunder och gärna när valpen är lite trött. Gör ingen affär av att du lämnar rummet en kort stund. Smyg inte ut och hoppas att den inte märker något, det fungerar sällan. Bättre då att helt enkelt säga ett kort “Hej då” och gå ut och stänga dörren. Passa på när du ska gå ut med soporna eller hämta posten, det är lagom långa utflykter i början. När du kommer tillbaka så är det bara att hälsa på hunden och inte låtsas som något särskilt hänt. Så småningom kan du vara borta lite längre stunder, kanske gå och handla eller hälsa på hos bekanta några timmar. Ha inte för bråttom med träningen bara.

För en del hundar kan det vara bra övning att sova ensam på natten redan från början. Då finns ju flocken kvar i huset men inte i omedelbar närhet. Det kan göra att valpen lär sig att sova ensam i sin korg och tar med sig den tryggheten när den senare ska tränas i att vara ensam hemma på dagtid.

Rastgård

Rastgårdar kan vara bra, hunden får större utrymme att röra sig på och det händer mer än inomhus. Men hunden är fortfarande ensam och den ska absolut inte vara i rastgården hela dagen heller utan måste självklart få rastas på annat sätt och få den så viktiga stimulansen för att vara harmonisk och må bra.

Hundens behov

Olika raser har förstås olika behov, men alla hundar måste självklart bli rastade regelbundet, små kissrundor helt enkelt. Men de måste också få jobba lite mentalt. Det kan handla om allt från att sitta vackert för en godbit till att träna spår eller leta kantareller. Rastning behövs förstås flera gånger om dagen, de långa promenaderna och aktivering blir förmodligen av lite mer sällan. Kanske på helgerna när det finns mer tid. En hund som inte får tillräckligt mycket stimulans kan utveckla problembeteenden av olika slag.

Husses och mattes behov

De flesta hundägare måste trots allt kunna lämna sin hund ensam ibland. Det går helt enkelt inte att ta med den överallt eller att skaffa hundvakt vid vartenda butiksbesök. Så självklart ska en hund kunna vara ensam ibland. Men inte för långa stunder i taget. Ge din hund den uppmärksamhet den förtjänar. Tänk på att en väluppfostrad hund blir lättare att ta med sig i olika sammanhang, men i varje hundägares liv finns tillfällen då inte ens den mest väluppfostrade hund kan tas med.

Djurhållning i lagen

Lagen säger inget exakt om hur många timmar en hund får lämnas ensam, den säger däremot att djur ska behandlas väl och ha “tillräckligt med tillsyn” vilket innebär minst två gånger per dag. Sen måste du alltid utgå från just din hunds behov, är den gammal eller väldigt ung måste du anpassa dig till det. Utgå alltid från hundens behov.

Länkar

https://www.skk.se/sv/hundagande/tips-och-rad/skotsel/ensam-hemma/
https://www.skk.se/sv/hundagande/tips-och-rad/Aktivera-din-hund/
https://www.agria.se/hund/artiklar/aktivering-och-traning/trana-hunden-att-vara-ensam-hemma/
http://djur.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hundarochkatter/skotselavhundochkatt/saskoterdudinhund.4.207049b811dd8a513dc80001977.html

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *