Hur tillrättavisar man en valp som bits?

Det är vanligt att valpar bits på grund av att det kliar väldigt mycket i tänderna på dem. För att avleda valpen från att bita kan du ge den en leksak som den kan bita i istället för att bita på dig.

De allra flesta valpar bits eftersom det kliar i tänderna på dem, men även om det är vanligt är det väldigt viktigt att du avvänjer valpen från att bita dig. Detta på grund av att det i vissa fall kan sitta kvar när de blir vuxna hundar. Ibland behöver du dock inte göra någonting utan det kan försvinna av sig själv när valpen blir vuxen. Något som brukar fungera effektivt är att ge hunden en leksak eller ett tuggben att bita i istället för att bita i dig. Du ska dock inte ge godis till hunden när den bits då valpen lätt kan se detta som en belöning och kan fortsätta med beteendet även i vuxen ålder.

Hur du får valpen att sluta bita

Ibland kan det vara svårt att veta hur du ska agera när valpen bits eftersom alla metoder inte fungerar på alla valpar. Det brukar alltid vara effektivt att ge hunden något att tugga på istället för dig eller dina möbler. Om det inte fungerar att ge något annat kan du säga “nej” när valpen bits för att valpen ska förstå att det inte är okej att göra så. Det är dock viktigt att du inte säger “nej” för mycket då valpen kan sluta lyssna om du tjatar. Något annat som kan vara väldigt effektivt när du vill att valpen ska sluta bita är att du busar bort beteendet. Du och valpen kan busa med hundleksakerna tillsammans eller busa med något annat så att hunden blir distraherad och får något annat att tänka på.

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska vara rädd för din valp när den bits eftersom den kommer att känna av det och kan bli ännu värre. Även om det kan vara lite läskigt när valpen biter ska du försöka vara så lugn som möjligt, men samtidigt säga ifrån bestämt.

Något du kan göra redan det uppstår ett tillfälle där en valp bits är att tänka över vart du ska sätta gränserna. Att ha en tydlig bild av lämpliga gränser hjälper både dig att agera med ett lugn och att att vara konsekvent i ditt beteende, vilket sänder signaler av du har trygghet i dig till din valp

Lär din valp att leka på rätt sätt

Det är viktigt att du lär din hund att leka på rätt sätt. När det till exempel handlar om dragkamper kan du inte alltid låta hunden vinna, utan du måste själv vinna någon gång. Annars är det lätt att det blir för hårt när hunden vet att den vinner alla gånger. Visa också valpen att det är okej att busa men inte för hårt för att undvika att leken övergår till allvar. Hundar använder ofta sina munnar när de leker och när valpen leker med dig är det viktigt att du visar lugnt men bestämt att vi människor inte leker på samma sätt.

Sammanfattning

Att valpar bits är ett normalt beteende eftersom det kliar väldigt mycket i tänderna på dem. Det finns många olika sätt som du kan använda för att avvänja din valp från att bitas. Men i många fall så försvinner beteendet av sig själv.

Det kan ändå vara bra att du avvänjer hunden från att bitas redan som valp så att du kan vara helt säker på att beteendet inte följer med upp i vuxen ålder. När du vill få din valp att sluta bita dig kan du prova att ge den en leksak eller ett tuggben som den kan tugga på istället för dig. Men tänk på att inte ge godis när hunden biter dig då hunden kan känna sig belönad av det och då fortsätta med det oönskade beteendet.

Referenser

arkenzoo.se
doggy.seLämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *