En terapihund eller en tjänstehund som det också kallas är väldigt vanligt idag. Man har fått fram forskning som visar att hunden medför ett lugn till människan. Därför är det många som utbildar sina hundar till terapihundar. Det finns en del utbildningar som man kan gå för att man ska få kalla hunden för en terapihund.
Tanken med terapihundar är att man ska ge stöd till människor som mår dåligt. Det har bevisats att många mår bättre i sällskap av en hund. Men det är svårt att säga varför. Det finns olika teorier om att hunden utger ett lugn och en harmoni som sedan smittar av sig till människan. På så sätt kan en människa som mår psykiskt dåligt må bättre. I övrigt är en hund ett bra sällskap och man får mycket kärlek och tillgivenhet från en hund. Man behöver med andra ord aldrig känna sig ensam när man har en hund som sällskap.
Utbilda en hund inom terapi
Tillsammans med sin hund måste man gå terapihundutbildningar för att man ska få klassa hunden som en terapihund. Hunden måste också ha ett bra temperament och kan alltså inte bli en terapihund om den till exempel är aggressiv. Utbildningarna går igenom vad som krävs, samt hur man som hundförare ska få ett samspel med hunden.
Det som utbildningen måste innehålla för att hunden ska få titulera sig terapihund är tjänstehundens insatser anpassade till individ, djuromsorg och hälsa, hundens träning, kommunikation, bemötande, förhållningssätt, människans hälsa, etik och värdegrund, samt verksamhetsförlagd utbildning. I samtliga utbildningar brukar det oftast ingå en praktik.
Detta för att se hur hunden är ute i praktiken och om den är redo att börja arbeta som terapihund. Utbildningarna kan man söka lite överallt och tiden varierar, beroende på hur mycket tid man vill avvara till utbildningen. Men det går bra att studera terapihundutbildningen samtidigt som man gör annat, eftersom utbildningarna ofta är anpassade efter kundens önskemål.
Hunden måste ha ett bra psyke
Som ovan nämnts så kan inte hunden bli en terapihund om den visar sig aggressiv, men det finns också andra faktorer. Om en hund till exempel är mycket rädd och reserverad så bör man inte utbilda den till en terapihund. Givetvis kan man träna bort hundens rädsla om man vet vad det beror på.
Men hunden har nödvändigtvis inte behövt ha blivit utsatt för något, utan det kan helt enkelt innebära att den inte är ämnad till att bli en terapihund. För alla hundar är inte det. Det finns olika tester som man kan utföra på hundar för att se hur de agerar i vissa situationer. Dessa kallas BPH-test och MH-test. Då testar man alltså hunden i olika situationer för att se hur den reagerar. De testerna bör göras innan man bestämmer sig för att utbilda sin hund till en terapihund.
En mycket social hund passar perfekt som terapihund
Om man har en mycket social hund så skulle den passa mycket bra som en terapihund, då det är viktigt att hunden ska vilja ta kontakt med människor.
Man ska givetvis socialträna hunden, men vissa hundar är redan sen valpsben mycket sociala. Det underlättar också för träningen av hunden, samt utbildningen. Men det allra viktigaste är att hunden ska trivas med att vara en terapihund. Om hunden verkar stressad och obekväm med människor, så bör man inte utsätta den för sådana situationer, och man bör alltså avbryta terapiutbildningen.